Tuesday, December 21, 2010

dear my little heart,.


Hati kecil sayang,

Kamu mesti kuat dan tabah menghadapi dugaan dari Allah.Sesungguhnya Allah sayang kamu sgt2.Ketahuilah musibah yang menimpa dirimu merupakan balasan atas d0sa2 kamu.Allah Maha Pengampun.terimalah dengan redho.Bersyukurlah kerana kamu masih dalam jagaan Allah Yang Maha Besar.

Hati kecil sayang,

Dugaan yang menimpa dirimu merupakan satu peringatan supaya kamu mendekati Allah.Allah merindui doa dan tangisan keinsafan darimu.dekati dan cintailah Allah sepenuhnya.

Hati kecil sayang,

Jangan bersedih dan merasa kesunyian.Sesungguhya Allah bersama dgn org yang beriman.Allah akan dtgkan cinta dari seorang y mencintai-NYA dgn ikhlas kedalam hidupmu. senyumlah dalam menghadapi musibah dan dugaan di dunia ini J

Hati kecil sayang,

Janganlah kamu berputus asa kerana itu bukan sifat se0rang mukmin.setiap masalah ade jalannya.berusahalah..

Kuat dan tabahlah wahai hati kecil sayang..

Thursday, November 18, 2010

fly bird fly..


Lots of people want to ride with you in the limo, but what you want is someone who will take the bus with you when the limo breaks down.

quote tu mnyebabkan aku terus t'byang wajah my bel0ved sissys..k.fazi,k.teng n k.ina..dlam bz,dalm lyn persaan,dlam gedix2 upenye dah 3 thun kit0rng b'smae kat uia..cepat giler..n skrng k.fazi n k.ina dah smbung master n k.teng dah hbis deg..tnggal aku s0r
ng2 kat bl0k deg..p ak xsedey c0s ak leh l0mpat g bl0k PG y t'letak sbelah jew ngam nl0k ak..dear k.fazi,slalu buke wind0w tau..ahakkss..



ak byk taw erti kehidupan dr di0rg..h0w to survive in a t0ugh life..byk sgt y ak blaja..thanks sissys..
antre ilmu y ak blaja..ahakkss..

*buat spagheti y best n variety
*buat udang mask kuah kuning(lupe r name btul..ngee)
*t0myam n byk lg r di0rng msak n aku tukang bsuh dish..nsib jd dak kecik..ahkss..p di0rng msak sedappppp...thumbs up
*camne nk wake up pas ptus cinta
*jgn pndg ringan dgn 0rg y ade mslh cinta..dulu ak sgt xsuke tgk 0rg jd lemah lau ad pr0b b'cinta..p bile tgk sndirik dpan mate,baru r ak taw seksa..s0,ak akn jd pndgr y baik bg smgt lau di0rng jd lemah..
*camne nak make-up..ngee
*dgn di0rng r ak taw upt0wn,malinja,kdai ikan bakar best kat danau..mmg p0wer rangersss r..lau x,xdenye ak taw ade life celah2 jln rye tu..arigat0..
pasni kite b'j0li b'3 je r..o b'2 c0s k.ina dah b'tunang.s0 lau tunang ye bg izin leh r..k.teng dah bz ngam practikal..but i wish she will furthr her study in mastr at iium..wink2..

emm..n0w ak windu nak tgk m0vie hantu smbul minum air grape letak ais 20c..:))..




Saturday, October 30, 2010

Azab Bagi Wanita



aku mmg xpndai menulis.tapi ak ingin sgt b'k0ngsi ape y ak tau n ak bace.


Saudara dan saudari kaum muslimin dan muslimat

Renungan

khususnya untuk para wanita dan diriku sendiri.....

Sayidina Ali ra menceritakan suatu ketika melihat

Rasulullah saw menangis manakala ia datang bersama Fatimah.

Lalu keduanya bertanya mengapa Rasulullah saw menangis. Beliau menjawab,

"Pada malam aku di-isra'- kan , aku melihat perempuan-perempuan yang sedang disiksa dengan berbagai siksaan. Itulah sebabnya mengapa aku menangis. Karena, menyaksikan mereka yang sangat berat dan mengerikan siksanya.

Putri Rasulullah saw kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya. "Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih.

Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya.

Aku lihat perempuan tergantung kedua kakinya dengan terikat tangannya sampai ke ubun-ubunnya, diulurkan ular dan kalajengking.

Dan aku lihat perempuan yang memakan badannya sendiri, di bawahnya dinyalakan api neraka. Serta aku lihat perempuan yang bermuka hitam, memakan tali perutnya sendiri.

Aku lihat perempuan yang telinganya pekak dan matanya buta, dimasukkan ke dalam peti yang dibuat dari api neraka, otaknya keluar dari lubang hidung, badannya berbau busuk karena penyakit sopak dan kusta.

Aku lihat perempuan yang badannya seperti himar,

beribu-ribu kesengsaraan dihadapinya. Aku lihat perempuan yang

rupanya seperti anjing, sedangkan api masuk melalui mulut dan keluar dari duburnya sementara malikat memukulnya dengan pentung dari api neraka,"kata Nabi saw.

Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka

disiksa seperti itu?

*Rasulullah menjawab, "Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan muhrimnya.

*Perempuan yang digantung susunya adalah istri yang 'mengotori' tempat tidurnya.

*Perempuan yang tergantung kedua kakinya ialah perempuan yang tidak taat kepada suaminya, ia keluar rumah tanpa izin suaminya, dan perempuan yang tidak mau mandi suci dari haid dan nifas.

*Perempuan yang memakan badannya sendiri ialah karena ia berhias untuk lelaki yang bukan muhrimnya dan suka mengumpat orang lain.

*Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka karena ia memperkenalkan dirinya kepada orang yang kepada orang lain bersolek dan berhias supaya kecantikannya dilihat laki-laki yang bukan muhrimnya.

*Perempuan yang diikat kedua kaki dan tangannya ke atas ubun-ubunnya diulurkan ular dan kalajengking padanya karena ia bisa shalat tapi tidak mengamalkannya dan tidak mau mandi junub.

*Perempuan yang kepalanya seperti babi dan badannya seperti himar ialah tukang umpat dan pendusta. Perempuan yang menyerupai anjing ialah perempuan yang suka memfitnah dan membenci suami."Mendengar itu, Sayidina Ali dan Fatimah Az-Zahra pun turut menangis.

Dan inilah peringatan kepada kaum perempuan.

Thursday, October 14, 2010

Di Sebalik Wajah – Antara Hati, Peribadi, Dan Gaya


Dialog Satu:

Eh! Shima... Cantiknya kau hari ini. Fesyen baru nampak. Fuh! Jeans baru. Fit habis...

Em, iye ke? Em, thanks.

Dialog Dua:

Nama awak Fahdli kan?

Ye, nama saya Fadhli.

Saya terpaksa denda awak kerana memakai baju round net (tidak berkolar). Sebagai seorang pelajar di sini, sepatutnya awak sedia maklum akan peraturan ini bukan?

Dialog Tiga:

Weh Diana, cuba kau tengok mamat tu... Kaya gila, baru masuk semester dua kat sini dah bawa BMW.

Mana kau tahu dia kaya? Mana tahu tu kereta family dia ke apa ker?

Itu tak penting, tapi, yang penting, gaya dia tu menunjukkan dia mesti orang kaya. Mesti ‘grand’ kalau aku jadi girlfriend dia...

Dialog Empat:

Peh! Rock habis beb gaya lu malam ni. Ni baru gua respect...

Ceh! Baru lu tau sapa gua sekarang arr...

Inilah dia hakikat ‘life style’ hari ini. Hakikat remaja dan belia masa kini. Penampilan dan gaya adalah element penting dalam kehidupan masa kini. Tidak dinafikan, ianya memang penting. Gaya dan penampilan memang penting.

Gaya dan penampilan menunjukkan kematangan dan keperibadian sesorang individu. Ianya memperlihatkan apa yang tersirat di hatinya. Dalam bentuk persembahan melalui kaedah style berpakaiannya. Penampilan dan karaktor yang baik, menunjukkan peribadi yang baik. Begitulah kebiasaannya.

Namun, pada penilaian sipakah status baik dan buruk itu semua...?

Dalam kita sibuk menjaga gaya dan penampilan, setakat manakah kita benar-benar dipandang cantik dan hebat agaknya? Adakah cukup sekadar cantik dan nampak grand di mata manusia? Dengan gaya sophisticated atau modern style-nya. Memang sebahagian manusia memandang semua itu terlalu tinggi. Namun, satu pandangan yang amat penting, yang tidak wajar kita ketepikan. Bagaimana penilaian Allah s.w.t. terhadap gaya kita itu?

Inilah yang sering kita terlupa ataukah mungkin sengaja dilupakan. Pernahkah kita memikirkan perihal penampilan diri kita ini samaada dipandang baik atau tidak di sisi Allah s.w.t.? Inilah penilaian pemakaian (standard) yang paling utama yang perlu kita dahulukan dalam menentukan gaya (etika) berpakaian. Penilaian Allah s.w.t. adalah perkara paling penting menentukan kita ini mulia atau sebaliknya.

Sama-samalah kita nilai samaada style berpakaian kita menepati standard Allah s.w.t. atau pun tidak. Apakah standard Allah s.w.t. itu? Di mana kita perlu merujuknya? Ya, iaitulah al-Qur’an dan Hadis Rasulullah s.a.w. Janganlah sekali-kali kita mengabaikan rujukan utama kehidupan kita itu.

Ya, rujukan dari dua sumber inilah yang sering kita abaikan. Walhal, inilah manual kehidupan kita. Oleh itu, pastikanlah standard berpakaian kita, tidak kira lelaki mahupun wanita, hendaklah melepasi (lulus) apabila disemak dengan dua sumber itu. Pernahkah anda semak? Kalau belum pernah, sama-sama lah kita semak. Ajak kawan-kawan yang lain sekali. Dapatkan bantuan daripada mereka yang lebih arif (berilmu).

Lihatlah kecantikan dan hakikat keindahan panduan fesyen pakaian yang sebenar yang digariskan oleh Allah melalui al-Qur’an dan Hadis Rasul-Nya. Tidaklah patut sebagai insan yang beriman dan normal daya fikirnya, menidakkan keindahan serta kesyumulan panduan tersebut..

Sebagai penutup, perhatikan maksud hadis ini;

“Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada rupa paras kamu, tetapi Allah melihat kepada hati kamu dan amalan kamu.” (Hadis Riwayat Muslim)

Di samping penampilan kita, Allah menitikberatkan kesucian hati kamu yang sentiasa menjaga keikhlasan dalam menekuni dan mencermati perjalanan mencari keredhaan Allah. Dengan hati yang bersih yang penuh keimanan, maka-nya lahirlah amalan-amalan yang baik dari diri kita semua. InsyaAllah.

Firman Allah s.w.t. (maksudnya):

“Wahai anak-anak Adam! Sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu (bahan-bahan untuk) pakaian menutup aurat kamu, dan pakaian perhiasan; dan pakaian yang berupa taqwa itulah yang sebaik-baiknya. yang demikian itu adalah dari tanda-tanda (limpah kurnia) Allah (dan rahmatNya kepada hamba-hambaNya) supaya mereka mengenangnya (dan bersyukur).” (al-A’raaf: 26)

Ketaqwaan di sini adalah merujuk kepada ketaatan kita kepada Allah secara keseluruhannya (dengan ilmu yang sihat). Meliputi semua aspek dan tidak hanya dalam etika berpakaian. Maka-nya, daripada ketaqwaan itulah... lahirnya kehebatan penampilan diri yang sebenar samaada di sisi Allah s.w.t. sendiri atau pada penilaian manusia yang beriman dan insan-insan yang lainnya.

Wednesday, September 15, 2010

sy pun suke awk tapi....

Namamukah yang tertulis di luh mahfuz sana?
Engkaukah yang bakal menemaniku jalan menuju syurga?
Dirimukah yang akan melengkapkan separuh dari agamaku?
Aduhai pria.
Adakah kau yang tercipta untukku?
Jawab pertanyaanku ini.
Jawab!

Kau takkan pernah dapat memberi jawapan
Kerna jawapannya bukan di tanganmu
Tetapi di tanganNya.
Di tangan Tuhan kita; Allah
Tuhanku dan Tuhanmu

Gelisahku memikirkan dirimu
Dan ketakutanku memikirkan Tuhanku
Aduhai pria
Maafkan aku.
Ketakutanku pada Tuhanku melebihi kegelisahanku
memikirkanmu

Jemput diriku pabila waktunya tiba
Sebelum sampai saat itu, biarkan aku sendiri bersama Si Dia
Akan kucipta cinta bersama Dia
Sebelum kucipta cinta antara kita

Jadilah dirimu kumbang yang hebat
Dan doakan aku agar menjadi bunga yang mekar

"i've leave him for the sake of Allah"

Sesungguhnya Allah takkan pernah mensia-siakan
pengorbananmu sayang
Bilamana kita tinggalkan semua ini kerana Allah semata
Yakinlah!
Akan ada sesuatu yang indah untukmu di pengakhiran nanti

Dan sesungguhnya hari kemudian
itu lebih baik bagimu
daripada yang sekarang (permulaan).
Dan kelak Tuhanmu
pasti memberikan karunia-Nya kepadamu ,
lalu (hati) kamu menjadi puas.
[Ad dhuha: 4 & 5]

Untuk itu
Aku tinggalkan dirimu padaNya

Sesungguhnya
aku bertawakkal
kepada Allah Tuhanku dan Tuhanmu.
Tidak ada suatu binatang melata
melainkan Dia-lah yang memegang ubun-ubunnya.
Sesungguhnya Tuhanku di atas jalan yang lurus.
(Allah Maha Adil)
[Hud: 56]

usah bersedih atas perpisahan sementara ini
jika benar dia tercipta untukmu
tiada apa yang dapat menghalangnya
sebelum saat itu tiba
berdoalah pada Allah moga diberi kekuatan
mohonlah padanya dengan penuh mengharap


Yakinlah pada janji Allah!

Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan
laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula),
dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik
dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula).
Mereka (yang dituduh) itu bersih dari apa yang dituduhkan oleh mereka
(yang menuduh itu). Bagi mereka ampunan dan rezki yang mulia (surga)
[An Nur: 26]

Beruntunglah kamu !
tatkala Allah memilihmu untuk menyedari hakikat perhubungan
antara lelaki dan wanita
Allah memilihmu sayang
Jangan pernah sia-siakan kasih sayang Allah ini

maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu (jalan) kefasikan
dan ketakwaannya
sesungguhnya beruntunglah orang yang mensucikan jiwa itu
dan sesungguhnya merugilah orang yang mengotorinya
[ As Syams: 8-10]

Sesungguhnya orang-orang yang mengatakan:
"Tuhan kami ialah Allah"
kemudian mereka meneguhkan pendirian mereka,
maka malaikat akan turun kepada mereka dengan mengatakan:
"Janganlah kamu takut dan janganlah merasa sedih;
dan gembirakanlah mereka
dengan jannah yang telah dijanjikan Allah kepadamu
[Fussilat:30]

Dan tika kamu merasa lemah
Mohonlah kekuatan dariNya
Allah itu dekat yakin pasti

Dan jika syaitan mengganggumu dengan suatu gangguan,
maka mohonlah perlindungan kepada Allah.
Sesungguhnya Dia-lah yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui
[Fussilat:36]

Sayang,
kamu intan terpilih
jagalah kilauanmu sayang
jangan biarkan sang kumbang merosakkannya sebelum
yang halal tiba
aku mendoakanmu sentiasa

Sunday, September 5, 2010

I'll miss U..





Ramadhan dah nak tnggalkn saya??0h tidak!!!

Ramdhan,sekejap sgt mase b'lalu.xpuas agi bercinta dgn awak.sy tnggalkn sume bnda y sy suke buat selame ni sbab awk...xpuas hati sgt xdapat jumpe malm t'baik dr 100o bulan.

.jiwa kacau mula kacau sy..argghh.
.tlg r jgn tnggalkn sy,sy takut xdpat jmpe awk lagi..

sy rs tenang sgt awk dcc sy wal0pun sy sgt sibuk dgn kelas n 0mw0rk..p bile dgn awk,
sy dapt selesaikn sume keje sy dgn tenang.
sy akn windu terawikh2 awk.

"Ya Allah,Ya Tuhanku,ak memohon jadikanlah Ibadatku
dlm RamadhanMu tahun ini lebih baik dr sebelumnya.."

Friday, August 13, 2010

xnAk la jd dewasa..

Dulu, saya nak cepat-cepat jadi dewasa.

Boleh pakai kasut tumit tinggi.

Boleh melaram, mekap-mekap muka.

Boleh cepat kerja, sebab org slalu tanya apa cita-cita

Boleh pegi mana-mana saya suka

Boleh bercinta

Boleh balik rumah lewat malam
Banyak bende lah boleh buat kalau dah besar ni
Lama-lama, baru saya perasan.
Saya dah tak bace komik doraemon, tapi
magazine cleo
Saya dah tak main masak-masak tapi mmg masak betul-betul
Saya dah lame dapat kunci 21.
Saya dah boleh mengundi.
Kahwin pun boleh, kalau saya nak.
Saya ingatkan best jadi dewasa ni.
Saya boleh buat
decision sendiri, abang-abang saya dah tak boleh marah saya
Saya bukan budak hingusan lagi tp mahasiswi universiti.
Kalau pegi theme park, semua rides saya boleh naik, tiada halangan umur atau tinggi

Dulu saya buat karangan “Saya Seekor Nyamok” tapi baru-baru ni saya
submit essay pasal forensic evidence in courts of law.
Dulu saya mintak abah beli computer sebab nak main games, tp skarang saya beli computer utk buat assignments dan macam-macam.

fantasi dan realiti

Rupa-rupannya...
Jadi dewasa ni...
Kena matang.
Kena professional.
Banyak tanggungjawab.
Banyak masalah, lg byk dari masa remaja dulu.
Banyak
essay nk kene tulis.
Banyak pakai duit.
Tak boleh emo tak bertempat.
Kena cari makan sendiri
Kena buat keputusan,keputusan,keputusan
Kena kawan dengan semua org, biarpun tak sama
interest dengan kita
Kena berpada-pada kawan ngan kaum adam (perbezaan kaum ni besar maknanya.)
And banyak lagi la kena,kena,kena,kena,kena dan kena..

baby itu..


aku baru lepas tgk baby kawn aku..Subhanallah,sgtla c0mey..geram aku tengok..smakin xsb0 nak tnggu sarah blik n baby b0y k.areej kuar..
#kawaieyy..xbhagia ke tgk baby y bhagia..#

emm..disebalik kegumbiraan ak tgk baby2,tibe2 ak agak t'sentap dgn berita buang bayi y smakin menjadi2..sapnjng ramdahn ni ak byk lepak kat lib n sempat r bace paper..
Ya Allah,skitnye ati aku tgk bayi y t'buang..nape jdi gtu??uwaaa..!!!
ak sgt xsuke fenomena y sgt menyadiskan tu..bayi y kena buang sah2 la dr hbungn y xhalal..Astghfirullah..
mane perasaan kemanusiaan di0rng ni??

#saje xnk letak y teruk2 c0s xsmpai ati nk tgk gmbo baby y dah mninggal dgn dahsyat lame2#

sume ni b'laku dr zina..mule2 kaple,lepas 2 dating,lepas tu pegang2,lepas tu..arghh..b0dohnye manusia dlam kemajuan teknologi skrng..nape khidupn barat b'jaye kuasai pmikiran org melayu skrng??nape??
nape k0rng degil n xnk dgr kate y COUPLE Is HARAM!!!


st0pla jd manusia yang kejam..pleaseee...


Wednesday, August 4, 2010

pr0ud kn0w them


yestrdaY ,yup,smalam la..

hehehe..happy sgt2..ak g lcct jap smlm utk ant0 sisty,WAN nUr MurSyIDa y dulu juni0r kat smaasza gak c0s ye akn blaja kat university padjajaran,Bandung dlm k0s farmacy..im pr0ud 0f her..s0,n0w I hve 2 siss there..hehehe..

smentare tnggu syida,ak nk g mkan..0dw nk g cf,s0me1 call my name..0MG,0ther sisty,WAN ATIqAH y dulu juni0r kat smaasza n skrng blja medic kat p0land..subhanallah,dah lme sgt xjmpe..windunye.

.byK knangn tercipta ms kat sek dulu ngam tiqah n syida..winduu..





di0rng dh mlangkh jauh p ak??emm…I hve t0 wake up n buang t0peng malas..



Monday, August 2, 2010

<<..aLahai..>>


Ramadhan is juz ar0und the c0rner..time’s clicking..

Pe preparati0n aku?xkn ksibukan assgnmnt dan tugas dijadikan alasan utk anggap bulanRamadhan y penuh kberkatan ni mcm p0se dalm buln2 biase??xpatutt..i sh0uld d0 s0mthx..ak xkn sia2kan pluang b’jmpe Ramadhn kali ini..Alhmdulillah..


Kesibukan y kn0n2 sibuk ni mnyebabkn ak t’pk y ak msti byk skip terawikh BUT Emm.. Tiba2 aku dilantik sbg c0mitee utk uruskn Ihya’ Ramadhan at my mahallah.ni 0t0matik akn mnyebabkan ak kna g terawikh everyday c0s kna uruskn imam2 jmputan..0ppss..mcm g tErawikh sbab tugas ni jew...n0t w0rthy.

<<.please change ur niat k>>..

T’sirat:I miss my family n my tv damnLy..nak blik sgt2.harap2 xde tugasan dr club nex week..ummi,abah..kakk xkire,kakk nk blik gak khmis mnggu dpan..s0,by h0ok o by crook ak kna siapkan 2 pr0p0sals weekend ni gak r..

ak sgt suke lagU ni n mnyeBAbkn i miss my kaq nana..

video

Sunday, July 11, 2010

~rerajin m0de~


Salam..

Aieyy..

Ell0ww..

Ahaksss…

P0int dah ade,p camne nak start ea..

termenunG jap..

nak st0ry ttg 3 pmandu taxi..

~cab 1~

Ak naik cab ni kat greenw0od kul 5am pas naik bus dr ganu..ak shAre tambang dgn 3 org stdnt uia.muke kit0rng mmg xyah ckap r,muke xckup td0w.p nak djadikan cite,pakcik taxi tu ckp n0n-st0p..ms ye ckap ak byangkn cite PAPADoM..camne afdlin terlalu sygkn ank gadisnye..mcm tu r pkcik tu crite camne ye sygkn anknye,,smpaikan ye btaw y ye xbg ank ye naik taxi lain slain taxi ayh ye.pkcik tu xbli sc0oter y dminta anknye c0s pkcik tu kate ye takut ank ye jtuh n t’calar.n akn jtuh r saham ank ye..pkcik tu nasiht kat kami jgn naik taxi y tinted..byk gak nasihat ye pd kami y hanye mampu bg resp0n yup,ermm,tq..tmbang taxi slpas dbhagi 4=rm3.50/pers0n

~cab 2~

Selpas k0songkan brg2 dlm beg y dbw dr ganu,ak trus mnuju ke sentul by CAB..duduk je dlm cab tu,pkcik cab trus bgtaw y german mnang vs Uruguay..ak juz emm..pkcik tu kate lg,xptut kam jrman kalah ngam Holland..ak juz kte,dah dpt duit billi0n,xmenang pun xpe..pkcik tu mcm kagum bile ak kte camtu c0s ye tnye h0w d0 u n0e?fr0m my abah..ye pun cite ttg sirah,ttg psych0 ttg sciences..t0 me,he has many kn0wledge as taxi’s driver.b0rak punye b0rak,bru r ak taw ye tu dh pencen fr0m akauntan n ye tlg anknye y skrng msuk sepital c0s denggi..ak juz emm..xcye sgt..tambang=rm16

~cab 3~

Paksu..tu r pnggilan tu pkcik taxi y b’jiran ngam ak.abah y bg n0 paksu..

Agak best c0s paksu ni byk b’cerite gak.ye dulu t0urist guide kat langkawi n singap0re.sgt best ye cite tmpat2 best kat langkawi..kena p ni..hehehe..taxi tu ank ye punye..s0,ye bw juz suke2.syukur ad taxi paksu sbelah umah c0s byk gak brg y nk bw g uia ni..tq paksu..tambang=rm15.

feelinG sebenar..

*sgt takut nak face new sem full new challengE..chay0o..

*sgt sedih c0s g uia w/0ut my pndrive n b0yfie(mp3)..my faulT c0s missplace..xsmpat nk cri..

*sgt gumbire dpat jmpe kaq fazi,kaq tengku,kaq ina,kaq jihan,sue n sume kawn2 y layann..

*sgt letih kena kemas brg..^_^



Sunday, June 20, 2010

pleaSe rEAlise her..


I have a gff..her name mika..h0w do I start?act,it’s not easy to write c0s I dunno how to start.like n0vel o artcle o report?hahaha..i t0ld u..ergghh..

Sy tertarik dgn life ye..i mean cite ye mncari jdh o snang kate trime jdh..s0,from now,I’ll follow her life..i want to know how the end..

Ak taw di sudut hati ye,ye nak dsayangi oleh lelaki ajnabi.bese r,human beings..bkn xde org ajk ye kaple.ramai..p pnglman idup kawn2 y mnyebabkn ye xmen kaple2.kaple xmnjamin kebhagiaan dunia akhirat..she wants b0th.s0,she wants a husband..s0unds funny but n0p imp0ssible.baru ni ade org merisik ye,ye mnjerit’ak dah dewase!!’agak2 r mika syg..hehehe..p ye t0lak..ak dah mula wase nak sekeh pale ye.kate nk husband sgt,kawen r..bile ak tnye nape ye t0lak?ye pun tnye ak blik dgn s0klan xtaw dr alam mane..

>umah ak camne t ea?besar x mcm umah ak skrng..

>agak2nye lau ak kawen,ak ad keta x?

>leh mkn sedap x?

>wape lame leh bhagia?

>lau ak tbe2 nak mkn pizza,leh x ak k0rek purse ye mcm ak k0rek purse ayh ak y selalu tebal?agk2 purse ye tebal x?

>kalu dah b0san dgn ye,camne ea?

Emm..tu r antre soklan a.k.a maslah y ye create..senget r mika tu.ngatif tul ye pk..p ade tul gak k0t.ntah r,ak xleh nk k0men byk2 c0s ak pun xtaw jawpn kepade s0klan2 ye..kepade y terbace cite ni,tolong bg pndapt sikit..mika ni jenis pe agaknye..

Sunday, May 23, 2010

0h bAdmint0n..


pAstinye rmAi rAkyt Malysia keceWA lepas kekAlahaN MAlysia dgAn china dAlam pIAla th0mAs..p xpe bngGe c0s pemAin2 dah bg y tErbAik..nApe ak tbe2 wak n3 ttg piAla th0mAs ,pdAhl dah 3 mnggu b’lAlu..

emm..act,dah sbulan lbih aK duk Kat gAnu ni.berulang alik amek adik2 sek..p sumtnx mnarik ak tgk spnjang ak drive pusing2 ganu ni,sume umah dah ad net badminton.n ptg2 rmai org men badminton.seolah2 geram dgn kekalahn mAlysia n di0rng nk tebus blik 2thun nanti.hehehe..chayo0k..jiran umah ak pun slalu men badminton.wase nak j0in gak p kawn2 fariz y main,malu r ak .takut di0rng kalah..hehehe..

ak mmG respct r tgk Lin Dan men.smart giler tgk care ye c0ntrol shutlec0ck..


Friday, April 16, 2010

j0urnEy t0 BanDung


AlhamdulillAh..exaM dah habis.skrng juz tngGu resUlt..
takut sgt r..p ak kena b'saNgka bAik nGAm Allah.DIA dah janji
y DIA xkan sia2kan org y dah b'usaha..ak taw y ak dAh b'usaha..!!
TAWAKKALL..:))

emm..hbis je exam 8 april,ak trus g Bandung pd 9 april..
releaSe tnsi0n r kn0n..ahakss

dis is my 1st time nek flight s0rng2..ummi n abg zey tnggalkn ak kat airp0rt 2jam awl b4 my b0arding flight..dlm hati nerv0us giler p ksian lak nk suh ummi tnggu gak.s0,ak ngam rela hati suh r ummi n abg zey blik lu..lgpun abg zey kna s0lat jumat.im a big girl n0w n really2 big..ngeee
mse kat airp0rt ak cri r kauntr nak chck in.2 3 kali ak g kat kauntr p'tnyaan c0s nk tnye kauntr ke bangdung dah buke lum.di0rng kte lg 10 min n ak g kat kauntr n0 20.ak dgn persaan release ckit,g r ngam b'wjah c0ol.hehehe..pas stngh jam,ak plik nape kauntr n0 20 xbuke2..p kauntr n0 13-16 buke n ramai giler org ind0n q..ak nk q gak p b4 tu ak ade tnye s0rng pkcik n katenye maw ke surabaya.waduh g mane nih..ak pun ngaM tBAl muke g kat kauntr 23 n tnye kat c2,hampeh tul ye kate kauntr 13-16 tu chck in t0 bandung r..pans seyy.ak dah r xs0lat lg mase tu..nsib bek baru kul 2..aftr chck in,ak trUs ke suraU.hbis je s0lat, ak terus sumbat earph0ne n kuarkan n0vel 'DENYUT CINTA MEDIK' by dR Farhan.ak lepak kat marrybr0wn .sy0k giler n0vel tu n bahana kelekaan ak tu,ak t'lmbt msuk..hahaha..pn2 kuar airp0Rt dh ttup..dah cuak2 dah.p redah gak n upe2nye org tgh q agi nak msuk plane..alhmdulillah,ak dpt duk tpi tngkap.ak smbung blik bc n0vel tu..p'mndangn bandung dr ats sgt b'beza nGAm mesia.ak b'syukur dlahirkan sbg rkyt mesia.
kaq cik n her cute fren hasmah y dgt amek ak.t'haru..hehehe.kit0rng trus blik ke SukaweniNg,Jatinang0r by taxi.ongkosnye 130000 rupiah.waduh,ak trus tukar setting kalkulat0r dlm 0tak ak ke rupiah.byk sey..kat tpi2 jln ak dah b0lh tgk pmain musik jlnan(pengamen).di0rng nmpk mude agi.p myb desakn ek0nomi y mnyebabkn di0rng t'pkse cungkil bakt y di0rng ade tuk mndptkn wang.
mlm tu kakcik bawa ak ke JAT0S(Jatinangor square).please c0rrect me..ngeehehe..n kami p sne nek angkut(ala,y mcm dlm cite s0lehah tu)..asyikk..hehehe..p kpale ak t'hntuk d pntu msuk c0s kecik sgt..skit gak.JATOS ni mcm mall kat mesia gak.bese je..
blik ke kamar kaq cik trus td0w.pnat sgt..n 1 agi dingin amat.ngak p'lu gune kipas..selesanye td0w.zzzzz..
10 april..kami b'siap p'gi ke Pasar Baru.dr jatinang0r kami nek bus.tgah aku asyik duk lyan p'mndangn luar tngkap,tbe tlinge ak dgr org nyanyi lgu berita kepada kawn by ebiet..kaq cik kate tu pngamen.ye kan nyanyi n bg r duit lau nak bg.s0re ye xbest sgt p ak bg duit 1000 rupiah c0s ak suke tgk cre ye hayti lagu tu.lagu tu wak aku n kaq cik ingt kat abh.hehehe..n wak ak t'ingt pd bedi y suke lyn lagu tu gak..
staip kali bus b'hnti kat traffc light,msti akn ade org nek n jual brg..bguz r smngt di0rng nk cri duit..
trun je bus turs nek angkut g pasr baru.amek ms stgh jam gak nk smpai.n ms tu ade g0p pngamen y msuk angkut tuk nyanyi.nsib bek ak n kaq cik duk blkng skali.jauh r ckit dr di0rng.bile ade org halau bru di0rng trun..ksian gak tgk..(ksian sj wak nape kakak o0ii)..pasar baru ni mcm pasar payang kat ganu.p lg meriah r.ye pusat b0rong pkaian.mmg giler r tgk pkaian kat sane..chantekk..lame gak jelajah kat sane..ramai sgt org n ak jmpe ramai org mesia kat sane..ptg trus blik ke Jatinang0r c0s letih sgt2..
11 april..pg tu kit0rng plan nak g Paris Van Java(pvj)ari tu agk lewt gak kuar c0s mule2 mcm xm0 g ane2 c0s ksian kat kaqcik,dah r pas subh(5pg),ye trus ke dapur wak nasi t0mat0 utk pr0gram ye..p pas ye kte ok,kit0rng g r..kali ni jauh ckit p'jlanan n ak still lg pminat angkut..c0nok gak nek angkut..hehehe.sblum smpai pVJ,kit0rng lalu 1 tmpat y agk fmiliar..ade ptung gergasi ot0men,g0ku..eh,mcm p'nah kusini..CIWALK!!!..yeah,ak p'nah ke sini pd thun 2006 dgn ummi,abah,abg zey n adik2..pe agi,kit0rng terus l0mpat trun..hehehe..(s0wi,xde gmbar c0s gmbar ngam kaqcik).dr Ciwalk,kami trus g PVJ..cuace xwape el0k sgt,ujan renyai2..p layn je..pVJ ni mall upenye..hrge brg2 dlm tu pUn xde r mhal sgt.standarD hrge kaT Times Square je r..ak n kaqcik bli bju kait kat 0pah..cntik sgt..lau mesia xpnas,msti ak bli tuk ummi gak.xpe2,smpai ms t,ak nak bli g0p tuk ummi sehelai..
kuar dr pVj,hari dah nak gelap,kami trus amek taxi c0s dah letih sgt2.
mlm tu kami smbut birthday Has..ak dpt tgk 1 ukkhhwah y sgt manis n hebAt..
12 april..ak f0llow stdnt medic ni g kat uni Padjajaran..pastu,ak dbawa mkan bubur aym kat gerai tepi2 jln.emm..n0p bad r..lpas 2 ak test rs lupiah.ye dbuat dr kulit p0pia.p y len tu senkuang ye.ye ade msak dgn cre t'sndiri.xreti nak kb0 gane..best gak rs ye..mcm2 budak2 ni bg ak mKAn..hehehe.

.dlm kul 2 lebih ak G JAt0s sndirian c0s kaqcik ade kelas..jlan2 n pusing2 juz tuk exrcise kaki ckit..hehehe..n tmpat pling best kat kedai buku ye r..wahh,mcm2 buku y menarik..lame gak ak lepak dlm kedai tu..
mlm tu ak g tmpat name Gudang cr dvd..murah giler..lau kat mesia,y cetak r0mpak punye dlm rm 5 skepng op.kat sne 3000 rupiah skping(rm1.10)..s0 heaven..hehehe..ak sedey gak tgk cite upin ipin dc0pywRite..made in mesia tu.t'luke se.hehehe..ak b0rong cite k0rea.hehehe..
13 april..pg tu pas subuh,kaq cik n her frens(has,pua,izyaN)ajk ak g j0g..best sgt tgk khidupn org kg kat jatinang0r ni dr dekat..blik je umah,trus kmas2 brg.taxi dtg kul 8.15..awl giler..p xpe r..p'jlann ok je.smpai airp0rt kul 9..flight ak kul 12..ape maw buat ni..pe agi,pas ..ak check in,terus cr p0rt y best.pasang earph0ne n bc bk Who Ai Ni Allah..layn gak r..ramai g0p org y nk blik mesia upenye.ak rs ngntuk sgt n td0w r ats beg..bgun2 td0w je tgk dah k0song..xde org s0rng pun..dah mule2 cuak2.tgk jam,aik,bru kul 10.30..mane sume org g ea..adekah ak msih b'mimPi..aiyaa,ak trus sekeh pale ak.sakit..s0,mmg plik sgt.ak dgn c0ol g r msuk ke ruang mnunggu..upe2nye di0rng dah duk kat c2..hahaha..masih awl lg,bek cr tmpat duduk lu..layn lgu maher zain best gak..

Look around yourselves,Can’t you see this wonder
Spreaded infront of you,The clouds floating by
The skies are clear and blue,Planets in the orbits
The moon and the sun,Such perfect harmony

aK tgk kAt luAr tnGkAp.mmg cAntik sgt ciptaaN Allah,,subhanAlLAh.

Let’s start question in ourselves,Isn’t this proof enough for us

Or are we so blind
To push it all aside..
No..We just have to

Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way,(Allah..)
Guide us every single day..(Allah..)
Keep us close to You,Until the end of time..

Look inside yourselves,Such a perfect order
Hiding in yourselves,Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you’re feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?

When a baby’s born,So helpless and weak

And you’re watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look quiet we’ll see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way,(Allah..)
Guide us every single day..,(Allah..)
Keep us close to You,Until the end of time..Allah..

You created everything,We belong to You
Ya Robb we raise our hands
Forever we thank You..
Alhamdulillah..

ak t'senyUm sndirian.Terima kAsih Ya Allah c0s wi ak plUang tuk meranTAu meliHAt kbesaRanMu..
dlam flight,a guy sit beside me..i wanna st0ry ab0t him..his appearance s0 messY.i dunn0 h0w to describe it..ye tegur ak lu.1stly i th0ught he fr0m philiphine.ak speaking r kletung kletang..hehehe..upe2nye ye ni org mesia p mix r..ye stuDent medic kat UNPAD uge..p ye ade bis sndirik..ak abngge tgk org mude g2.um0 ye sBAye nGam ak.emm .s0metnx b0ther me is,he has tatto0 but he's muslim.c0s ye dah bc buku y ak tgh bc Who Ai Ni Allah.n he can tAlk ab0t Islam.ye kate tatu tu ayh ye buatkn ms ye kecik.i just listn..xm0 r ckap byk..
s0,ni r srba sdikit my j0urney t0 BAndung,,asyik!!hehehe






linkngena


glitter-graphics.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

skyline

skyline

lagu